Wat is een Klapvoet

Een klapvoet ontstaat door verlamming van de spieren waardoor er niet meer goed kan worden afgewikkeld.

Wat is een Pes Calcaneus / Hakvoet

Hakvoet, achterwaards gefixeerd (vastzittend) enkelgewricht meestal gevolg van verlamde kuitspieren.

Wat is een Marsvoet

Een veel voorkomende probleem bij ongeoefende wandelaarseen breuk veelal in het 2de, 3de of 4de middenvoetsbeentje

Wat is een Mortons neuralgie

Pijnlijke aandoening van het middenvoetsteengewricht vaak tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes 3&4 of 4&5 hierbij worden de zenuw takjes afgekneld door verschuiving van de voetzool. Veelal de oorzaak van te smalle schoenen en/of te hoge hakken.

Wat is een Hielspoor

Een verkalking onder de hiel bij de aanhechting van de pees die naar de voorvoet loopt. Een hielkussen met gat er in kan voor verlichting zorgen.

Wat is een Pes planus transverso / Plat-spreidvoet

Door het platliggen van de voorbeenderen zakt de mediale(midden) lengteboog waardoor ook de dwars voetbogen worden afgeplat hierdoor ontstaat er een plat-spreitvoet. Een goede steunzool kan hierin verlichting geven.

Wat is een Pes exacavatus / Holvoet

Deze heeft een hoge mediale voetgewelf en een hoge wreef deze geeft veel spanning op de achillespees hoerdoor is er een grote spierspanning op de voetzool. Een goede steunzool kan hierin verlichting geven.

Wat is een Pes valgus / Knikvoet

Het hielbeen is hier naar mediaal(midden) gekanteld waardoor de laterale(buiten) zijde de grond niet raakt. Een goede steunzool kan hierin verlichting geven. 

 

Wat is een Pes varus / O voeten

Is een sterk naar lateraal(buiten) afwikkelende voet. Hierbij gaat de mediale(midden) boog meer omhoog en de laterale boog meer naar beneden. De banden en de verhoogde tonus(spierspanning) zorgt voor de O vorm van de voet. Een goede steunzool kan hierin verlichting geven.

Wat is een Pes Planus / Platvoet

Als gevolg van platvoeten kunnen er problemen ontstaan aan knieën, heupen en rug. Platvoeten zorgen vaak voor vermoeidheid, pijn en opgezette voeten. Steunzolen kunnen hierin veel verlichting geven.

Wat is een Pes equinus / Spitsvoet

Een sterk samengetrokken enkelgewricht in plantairflexie(naar beneden) De voetzool vertoont extreme buiging. Oorzaak de kuitspier is te gepannen dit kan komen door een verkorte pees in de enkel, een zenuw of spierziekte of mensen die langdurig bedlegerig zijn kunnen. Een verhoging onder de hak kan een oplossing zijn.

Wat is een Hallux valgus Teen

Is een naar lateraal (buiten) groeiende grote teen (hallux) waarbij het 1ste middenvoetsbeentje naar mediaal(midden) groeit. Hierdoor ontstaat er een stand afwijking aan de bunion (knok). Dit is een veel voorkomende probleem bij het dragen van te smalle schoenen en/of te hoge hakken. Bij beginnenden hallux valgus kan een nacht teenspalk een oplossing zijn.

Wat is een Hallux Rigidus / Verstijfde teen

Een verstijfde grote teen waarbij deze vaak iets naar onderen is gebogen. Terug buigen is meestal niet mogelijk waardoor het afwikkelen van de voet moeizamer gaat en veelal pijnlijk is. Oorzaak hiervan zijn divers o.a. het missen van het kraakbeen of door een trauma. Het is een veel voorkomend probleem bij voetballers. Een steunzool kan hier verlichting in geven.

Wat is een Hamerteen

Door een vastgroeiende ontwrichting van het gewricht tussen de middenvoetsbeentjes en de teen gewrichten. Dit kan onstaan door verkeerd schoeisel, het kan aangeboren zijn of het kan door ouderdom komen. Een orthese of steunzool kan hier verlichting brengen.

Wat is een Klauwteen

Een vergroeiende gewricht tussen de middenvoetsbeentjes en de teen gewrichten maar deze is nog wel beweeglijk, Komt veel voor bij het dragen van verkeerd schoeisel of veel met kromme tenen lopen. Een orthese of steunzool kan hier in verlichting geven.

Wat is een Ruiterteen

Een teen die over de naast gelegen teen heen ligt de oorzaak is vaak reuma, artritis of een hallux valgus waardoor er vaak problemen onstaan in de schoenen. Een Orthese of steunzolen kunnen hier verlichting in geven.

Wat is een Trauma nagel

Onstaat door het stoten tegen of er iets op laten vallen. Veel voorkomend probleem bij sporters. Vaak gaat deze nagel er af aangroei duurd lang waardoor de huid iets omhoog gaat en de nagel er niet overheen kan groeien. Hierdoor onstaat er een rare dikke bobbelige nagel die er meestal niet mooi uitziet.

Wat is een Tunnelnagel

Een rondgroeiende nagel welke vanaf de nagelwortel al rond groeit en die geneigd is om in te groeien. Vaak geven deze veel pijn bij het ingroeien. Ga hier niet mee in een teiltje met water zitten dan word de huid zacht en heeft de nagel meer kans om in te groeien, maar afspoelen onder de douche en druppelen met sterilon. En maak zo snel mogelijk een afspraak met de pedicure.

Wat is een Mycose nagel

Een schimmel nagel deze is vaak hardnekkig. Wil je er vanaf dan moet je heel therapie trouw zijn. Er zijn medicatie voor via de huisarts daarbij moet je een schimmeldoder (via de huisarts) hebben voor op de nagels de nagels moeten door de pedicure eerst heel dun worden gevreesd. Daar naast moeten de sokken op 60 graden gewassen worden en dagelijks schone sokken aan. De schoenen dagelijks op de shoefresh (met schimmeldoder) gereinigd worden. Als u begint moet het bed verschoond en de douche een goede schoonmaak beurt hebben. Ondanks al deze voorzorgmaatregels wil het niet zeggen dat je nooit meer schimmelnagels kunt krijgen.

 

Wat is een Ingroeiende nagel

Een ingroeiende nagel ontstaat vaak door verkeerd knippen van de nagels of door een trauma. Ga hier nooit mee in een teiltje met water hierdoor word de huid zacht en de nagel heeft nog meer gelegenheid om in te groeien maar spoel met de douche kop de teen goed af en druppel met sterilon. Maak zo snel mogelijk een afspraak bij de pedicure die kan het verhelpen en eventueel een nagel beugel plaatsen.

Wat is een Hypetrofische nagel / hoornnagel

Een hypetrofische nagel is een verdikte nagel die niet geinfecteerd is maar  omdat er meer hoorncellen worden aangemaakt en afgestoten verdikt de nagel.


Voetproblemen

Ik heb een blaar, en nu?

Een blaar is een beschermend vochtkussen met een blaas, gevormd door de bovenste huidlaag en een bodem bestaande uit de onderste huidlaag. De blaarbodem vormt in 24 uur een nieuw huidlaagje. Voor een snelle genezing en het voorkomen van infecties is het van belang dat een blaar de eerste 24 uur gesloten blijft. Een blaar geneest het snelst als hij heel blijft, maar het vocht eruit wordt gezogen.

Om infecties te voorkomen kan je het gebied rondom de blaar met betadinejodium ontsmetten. Vervolgens maak je aan de zijkant een kleine opening, bijvoorbeeld met een gedesinfecteerde naald, en druk je het vocht met een steriel gaasje uit de blaar. Zorg er voor dat al het vocht er uit gaat. Het losse stuk huid kan je beter niet verwijderen, omdat er dan makkelijker een infectie ontstaat. Plak de blaar strak af met een pleister (zonder gaas). Meestal kan je dan gewoon weer verder lopen.

Wat kan ik doen tegen blaren?

Blaren worden veroorzaakt door huidwrijving. Door de volgende tips in acht te nemen voorkom je blaarvorming:

 1. Besteed veel aandacht aan het kopen van goed passende schoenen. Laat altijd de maat nemen en altijd als je staat.
 2. Koop schoenen bij voorkeur aan het einde van de dag. Dan zijn de voeten altijd wat gezwollen.
 3. Draag altijd sokken of kousen zodat je voeten en schoenen van elkaar gescheiden zijn.
 4. Houd uw voeten droog. Zonodig kunt u een voetpoeder gebruiken.
Is een wrat besmettelijk?

Een wrat is een virus dat verspreid kan worden door direct contact. Een wrat kan dus besmettelijk zijn.

Mijn zwemmers eczeem verdwijnt niet ondanks goede verzorging. Wat nu?

Zwemmers eczeem is een schimmel die het beste gedijt in een vochtige en warme omgeving. Bovendien is een hoge pH waarde van de voethuid ook goed voor de ontwikkeling van een schimmel. Het geregeld wassen van de voeten met zeep kan dus averechts werken! Neem daarom de volgende aanwijzigen in acht om zo snel mogelijk van zwemmers eczeem af te komen:

 1. Was de voeten zonder zeep of met een zeep met een neutrale pH waarde.
 2. Droog de voeten na het wassen altijd goed af, ook tussen de tenen.
 3. Gebruik voor het afdrogen van de voeten een aparte handdoek en was deze na gebruik op 60°.
 4. Draag zo veel mogelijk sokken die vocht opnemen
 5. Draag schoenen die ventileren
 6. Gebruik zonodig een schimmeldodende voetcrème 
Wat kan ik doen tegen wintertenen?

Wintertenen (ook wel wintervoeten genaamd) ontstaan doordat de voeten te lang aan kou zijn blootgesteld. Dit probleem zal zich sneller voordoen wanneer er sprake is van een slechte doorbloeding van de haarvaatjes in de voethuid. Mensen met wintertenen hebben last van rode en gezwollen plekken die met name bij kou erg pijnlijk kunnen zijn.
Wanneer u last heeft van wintertenen kunt u het beste:

 1. blootstelling aan kou vermijden (zeker wanneer u hiervoor gevoelig bent!)
 2. vooral ook geen hete kruiken of andere warmtebronnen gebruiken
 3. afwisselend koude en warme voetbaden nemen
 4. warme voetbedekking gebruiken (wollen of katoenen sokken!)
 5. een crème gebruiken die de doorbloeding van de huid bevordert.
Wat kan ik doen tegen de (onaangename) geur van mijn voeten?

‘Zweetvoeten’ oftewel voeten die vies ruiken worden veroorzaakt door afvalstoffen van bacteriën. Door producten te gebruiken die het zweten tegengaan kunt u van uw zweetvoeten afkomen. Daarnaast helpen de volgende tips ook:

 1. Verwissel regelmatig (minimaal eenmaal per dag) uw sokken.
 2. Wissel om de dag van schoenen.
 3. Maak uw voeten iedere dag erg goed schoon. Ook tussen uw tenen!
 4. Draag, wanneer het klimaat dat toelaat, zoveel mogelijk open schoenen.
Ik heb een zweer aan mijn voeten. Wat kan ik nu het beste doen?

Er zijn meerdere redenen waardoor een wondje niet geneest en er een zweer kan ontstaan. U kunt het best naar de huisarts gaan met dit probleem, het kan namelijk wijzen op andere gezondheidsproblemen. Hij kan u ook medicatie geven om van de zweer af te komen.

Wat kan ik doen tegen ingroeiende teennagels?

Wanneer u ingroeiende teennagels hebt, kunt u een afspraak maken bij een pedicure met als specialisatie nagelbeugeltechniek. Zij kan door middel van een nagelbeugel de nagel in de juiste richting door laten groeien. Ook kan zij bepalen of zij de ingegroeide nagel kan behandelen of dat u beter de huisarts kunt raadplegen.

Mijn voeten jeuken en branden. Hoe kan dat?

De meest voorkomende oorzaak van jeukende en brandende voeten is een schimmelinfectie. Dit is makkelijke te verhelpen door middel van medicatie. Ga hiervoor dus naar uw huisarts. Laat u dit onbehandeld dan kan deze infectie leiden tot grote voetproblemen.


Schoenen

Klopt het dat dragen van hoge hakken slecht is voor de voeten?

Ja, wanneer u veelvuldig op hoge hakken loopt is dit slecht voor niet alleen uw voeten, maar ook voor uw knieën en uw rug! Daarnaast kan dit leiden tot een verkorte achillespees (pees in uw kuit) waardoor de bewegingsvrijheid van uw voet minder wordt. En dit kan weer leiden tot pijn bij sporten of zelfs bij gewoon lopen! We raden u daarom aan om niet meerdere dagen achtereen schoenen met hoge hakken te dragen, maar dit regelmatig af te wisselen met ‘platte’ schoenen.

Waar moet ik op letten wanneer ik schoenen ga kopen?

U kunt het best ’s middags uw schoenen gaan kopen. Uw voeten worden namelijk gedurende de dag wat dikker. Wanneer u pas ’s middags uw schoenen past en koopt weet u daardoor zeker dat u niet te kleine schoenen koopt. Wanneer u de schoenen past moet u de schoenen aan beide voeten passen. Uw voeten verschillen namelijk onderling in lengte, breedte en dikte.


Sporten

Hoe vaak moet ik mijn sportschoenen vernieuwen?

De meeste specialisten geven aan dat u na 500-1000 kilometer u uw sportschoenen het best kunt vervangen. De algemene stelregel hierbij is 1x per jaar schoenen vervangen. Het schok-opvangende gedeelte van de schoenen werkt dan niet meer genoeg om uw knieën te ontlasten.

Waar moet ik op letten wanneer ik sportschoenen koop?

Dit is erg afhankelijk van wat voor sport u uitoefent.

 1. Bij sporten waarbij u veel korte maar heftige bewegingen maakt (bijvoorbeeld aerobics of streetdance) is het van belang dat de schoen een goede schokopvang heeft. Daarnaast moet de schoen bij de tenen genoeg ruimte geven om de tenen goed te bewegen zonder dat de nagels en de tenen de schoen steeds raken.
 2. Bij groepssporten waarbij je veel rent en springt (zoals basketbal en handbal), is enkel-ondersteuning heel belangrijk. Zorg dan voor een schoen die tot boven de enkel komt.
 3. Daarnaast zijn er nog veel sporten die echt een eigen schoen hebben, zoals wandelschoenen, wielrenschoenen, etc. Zorg ervoor dat u deze schoenen bij een specialist koopt. Hij kan u het goede advies geven.
Zijn er speciale voorzorgsmaatregelen nodig wanneer ik veel (en sportief) ga wandelen?

Jazeker, wandelen is goed voor uw gezondheid en conditie, maar natuurlijk ook wel belastend voor uw voeten. Door een aantal maatregelen te nemen kunt u voetproblemen voorkomen. Denk daarbij aan:

 1. Houdt uw voeten schoon en droog tijdens het lopen
 2. Gebruik tape of speciale blarenpleisters bij blaren en schuurplekken op uw voeten.
 3. Ga nooit alleen verre afstanden lopen. Wanneer er dan iets mis gaat (bijvoorbeeld een verstuikte enkel) dan is er altijd iemand in de buurt die u kan helpen.
 4. Ga zigzaggend steile terreinen op en af. Wanneer u dit recht doet, komt er een te grote spanning op uw tenen, enkels en kuiten te staan.
Mijn kind wil graag gaan sporten. Wat voor schoenen kan ik het beste aanschaffen?

Voor kinderen is het uiterlijk van een schoen vaak belangrijker dan hoe de schoen zit. Ga daarom naar een specialist die hier doorheen kan kijken. Hij/zij kan door het opmeten van de voeten en door het voelen bij het passen inschatten of een schoen goed zit.

Daarnaast kunt u het best twee paar sportschoenen kopen, zodat deze om en om gedragen kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat de schoenen niet te snel afslijten en dat uw kind lange tijd goede sportschoenen draagt. Kinderen onder 10 jaar kunnen het best algemene sportschoenen dragen. Wanneer uw kind ouder is dan 10, dan kunt u het best op zoek gaan naar schoenen die geschikt zijn voor de desbetreffende sport.


Voetverzorging

Hoe moet ik mijn teennagels knippen?

U kunt uw nagels het beste knippen met daarvoor bestemde schaartjes of teenknippers. Zorg ervoor dat u ze niet te rond afknipt (zo recht mogelijk) om ingroeien van de nagels te voorkomen. Daarnaast moet de nagel iets langer zijn dan de punt van uw teen.

Hoe kan ik een puimsteen het best gebruiken, op natte of op droge huid?

U kunt de puimsteen het beste gebruiken op een droge huid. Op deze manier wordt de te dikke huid het meest gelijkmatig weggehaald.